Beleidsomslag centrale banken

Bekijk hier de online versie

Muiden, 24 sept 2020                  nummer 128

 

 

Geachte heer/mevrouw ,


Hierbij ontvangt u de IVM Caring Capital nieuwsbrief voor september 2020. Deze maand vragen we uw aandacht voor de volgende onderwerpen:

  • Beleidsomslag centrale banken
    De Caring Capital View van september 2020, door Maarten Friederich, (Hoofd Beleggingen)
  • IVM Caring Capital: nu ook vermogensbeheer voor verenigingen en stichtingen
  • Plan: vrijstelling overdrachtsbelasting starters
  • EU verhoogt klimaatdoelen voor 2030
  • Voor papieren schenking moeten papieren in orde zijn
  • CO2-heffing en subsidie voor Nederlandse inhaalslag
  • Oxfam: CO2-uitstoot rijkste 1% meer dan twee keer die van armste 50%
  • IVM Caring Capital verhuisd naar Amsterdam

We hopen en vertrouwen erop dat de informatie in deze artikelen voor u nuttig is en wensen u veel plezier bij het lezen.

 

Met vriendelijke groet, 

 

Het bestuur van IVM Caring Capital

 

Ilco Snoey Kiewit, Partner

Hans Volberda, Partner

 

Beleidsomslag centrale banken

CARING CAPITAL VIEW
Maarten Friederich, Portfolio Manager IVM Caring Capital (Hoofd beleggingen)

 

Adam Smith
Sinds de verhuizing van IVM Caring Capital naar Amsterdam worden we bijna dagelijks geconfronteerd met de naam Adam Smith. Naar hem is namelijk het kantorengebouw naast ons genoemd. Adam Smith (1723-1790), een Schotse moraalfilosoof, wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van de moderne economie en het economisch liberalisme. Dit werd hij door de publicatie van zijn boek An inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations in 1776. Hierin beargumenteert hij dat de meest rechtvaardige en welvarende samenleving het resultaat is van burgers die op verstandige (lees: niet-egoïstische) wijze hun eigen belang nastreven. Het was deels een kritiek op het toenmalige dominante economische denken, het mercantilisme, dat in het teken stond van het creëren van handelsoverschotten (mede door importbeperkingen) en het vergroten van de goudreserves van de staat. Er volgt nu geen verhandeling over de terugkeer naar de tijden van het mercantilisme, maar de oplaaiende handelsoorlog tussen de VS en China, een mogelijke harde (no-deal) Brexit en de toegenomen invloed van de staat op de samenleving maken dit onderwerp zeker actueel.     

 

Economische groei
De economie groeit weer, het gevolg van het feit dat de meeste economieën in de maanden mei en juni van dit jaar uit de lockdown-situatie zijn gekomen. Maar behalve in China, is het BNP van vele landen nog niet op het niveau van voor het COVID-19 virus. De economische data laten zien dat het wereldwijde BNP aan het einde van het tweede kwartaal ongeveer 10% lager is dan dat van een jaar geleden. De grootste dalingen werden geregistreerd in het VK, Zuid-Europa, Latijns-Amerika en India. Verder zijn er signalen dat de angst voor een tweede golf er de oorzaak van is dat men nog enigszins terughoudend is m.b.t. de economische vooruitzichten. De groei van de industriële productie wereldwijd was in de maand juli bijvoorbeeld iets zwakker dan in de maand juni. De verwachting van vrijwel iedereen is dat het economische herstel zich zal voortzetten, alleen over de snelheid waarin dit zal plaatsvinden lopen de meningen uiteen.  
 

Centrale banken
Eind vorige maand heeft de Amerikaanse Federal Reserve een beleidswijziging aangekondigd: de Fed hanteert geen harde grens meer voor de inflatie. Afgelopen week is deze beleidswijziging ook daadwerkelijk doorgevoerd. Dit betekent dat de inflatie harder en verder mag oplopen en de arbeidsmarkt meer mag verkrappen na een periode van lage inflatie en economische teruggang (nu!) dan voorheen het geval was. Met geldcreatie en rentebeleid als voornaamste instrumenten, betekent dit meer geldcreatie en een lage rente gedurende een langere periode, in ieder geval zolang de werkgelegenheid niet verbetert. De waarde van de US dollar is in de aanloop naar deze aankondiging al gedaald, waarmee de druk op de Europese Centrale Bank (ECB)  en de Bank of Japan (BOJ) om met een vergelijkbaar initiatief te komen erg groot is geworden. En inderdaad, ook de ECB stelde niet teleur en bereidt ons voor op meer monetaire stimuli later dit jaar. Misschien keert de inflatie hiermee terug. Vooralsnog boekte de BOJ met dit beleid geen succes en ook de ECB staat al vele jaren met lege handen. 

 

Don’t fight the Fed
De Fed heeft dus aangekondigd dat zij niet zozeer het bestrijden van inflatie, maar volledige werkgelegenheid tot uitgangspunt neemt van haar beleid. De ECB gaat nog een stap verder en heeft aangegeven te onderzoeken hoe het afremmen van klimaatveranderingen onderdeel kan worden van het beleid. Hiermee nemen centrale banken duidelijk stelling en geven ze aan in welke richting zij de samenleving graag zien ontwikkelen. “Don’t fight the Fed”. Normaal gesproken wordt hiermee enkel de richting van het rentebeleid bedoeld. Maar inmiddels geeft het ook de richting van de waardeontwikkeling van activa aan en zelfs het verduurzamen van de maatschappij en het nivelleren van sociale verschillen is nu onderdeel, of in ieder geval de intentie, van het beleid. Hier sluiten wij ons graag bij aan.

 

Recente beursdaling
En toch is de beurs, enkele dagen nadat de Fed de beleidswijziging aankondigde, gaan dalen. Ook de aandelen in onze portefeuilles daalden, evenals de outperformance. Beleggen kent weinig zekerheden, maar het is een gegeven dat de waarde van aandelen schommelt en dat er ooit een maximum bereikt wordt aan de waardering van een onderneming. Geen enkele belegging zal altijd in waarde blijven stijgen. Nieuwe bedrijven komen op en bestaande verdwijnen. Wanneer het niveau van de maximum waarde is bereikt is niet op voorhand bekend, maar de afwezigheid van omzet- en winstgroei zijn hiervoor een goede indicatie. Dit is iets dat wij nauwlettend volgen. Waardeschommelingen zijn veelal het gevolg van het sentiment. Zonder afbreuk te doen aan de onderliggende ontwikkelingen beweegt de waardeontwikkeling zich soms tegengesteld aan de trend. We noemen dit tussentijdse correcties. 
 
Vasthouden aan onze visie
Twijfelen wij nu aan onze verwachting dat aandelen in het algemeen in waarde zullen stijgen? Dat zouden we doen als de feiten of omstandigheden zijn gewijzigd. Maar de feiten zijn niet gewijzigd, integendeel zelfs. Feit is dat het expansieve monetaire beleid van de Federal Reserve nu is verankerd in de doelstelling. Wij kunnen niet voorspellen in hoeverre een tweede golf de recente positieve economische ontwikkelingen teniet doet, wat de verkiezingsuitslag van de presidentsverkiezingen in de VS zal zijn of dat het VK tegen alle logica in toch voor een harde Brexit gaat. Wel weten we wat de reactie van de monetaire autoriteiten zal zijn op negatieve economische ontwikkelingen. De verandering van het Fed-beleid versterkt onze overtuiging met betrekking tot de verwachte waardestijging van aandelen, zeker op lange termijn. Dit geldt weliswaar niet voor alle sectoren, maar wel voor de sectoren waarop wij een zwaar accent hebben gelegd. Met name: het tegengaan van de klimaatverandering (energietransitie), meer investeringen in gezondheid en de digitalisering van de samenleving. Omdat we al maximaal gepositioneerd zijn in aandelen, is er geen reden om aanpassingen te doen in de portefeuilles.

 

Het performanceoverzicht van de modelportefeuille kunt u vinden op onze website: www.ivmcaringcapital.nl.


© IVM Caring Capital 2020. Niets uit dit document mag worden gekopieerd of verspreid zonder voorafgaande toestemming van de auteur. 

Naar boven 
 

IVM Caring Capital: nu ook vermogensbeheer voor verenigingen en stichtingen 

Per 10 september jl. is Huub ten Holter benoemd tot Directeur Verenigingen en Stichtingen bij IVM Caring Capital. Het bedrijf adviseert naast vermogende particulieren al langer verenigingen en stichtingen inzake duurzaam vermogensbeheer, maar wil deze activiteit verder uitbreiden. Huub is daarvoor de aangewezen persoon. Hij heeft ruim dertig jaar ervaring in de financiële dienstverlening, opgedaan bij onder meer Van Lanschot Kempen, Staalbankiers en ING Nederland. Tijdens zijn carrière ontwikkelde hij zich steeds verder als specialist op het gebied van vermogensconsultancy en -beheer voor de specifieke doelgroep van verenigingen en stichtingen. In verschillende rollen adviseerde hij o.a. goededoelen- en consumentenorganisaties, religieuze en onderwijsinstellingen, milieuverenigingen, pensioenfondsen, zorginstellingen en vakbondsorganisaties. Bij Staalbankiers bouwde hij de afdeling Instituten uit tot een gespecialiseerde vermogensbeheerafdeling met bijna een miljard euro onder beheer. 

 

 

Zin in uitdaging
Huub voltooide de postdoctorale opleiding tot Register Beleggings- en Financieel Analist (RBA/CEFA) en beschikt over een DSI-registratie. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen in de schoolgaande leeftijd. Huub ziet het als zijn persoonlijke missie om verenigings- en stichtingsbestuurders zó te ondersteunen, dat deze zich kunnen richten op het behalen van de kerndoelstellingen van hun organisatie. Daarbij waarborgt IVM Caring Capital dat het vermogen conform de doelstellingen en op een verantwoorde manier wordt beheerd: namelijk door een goed rendement te combineren met een positieve bijdrage aan ESG-doelstellingen op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur. Huub heeft zin in deze nieuwe uitdaging en verwacht "toegevoegde waarde te kunnen leveren door te focussen op een duurzame, transparante en op maat gesneden excellente dienstverlening.”

Naar boven 

 

Plan: vrijstelling overdrachtsbelasting starters

Het Belastingplan 2021, dat het kabinet vorige week presenteerde tijdens Prinsjesdag, bevat het voorstel voor de Wet differentiatie overdrachtsbelasting. Als de wet tijdig wordt aangenomen zijn jonge starters op de huizenmarkt per 1 januari 2021 eenmalig vrijgesteld van de 2% overdrachtsbelasting over de koopsom van onroerend goed waarin ze zelf gaan wonen. Het nultarief is bedoeld voor meerderjarige natuurlijke personen, die op de dag van aankoop nog geen 35 jaar oud zijn, voor de eerste keer een huis kopen en dat permanent als hoofdverblijf gaan gebruiken. De 2% overdrachtsbelasting blijft gehandhaafd voor alle overige ‘verkrijgers’, dus doorstromers en natuurlijke personen boven de 35, voor wie de woning permanent (‘anders dan tijdelijk’) hoofdverblijf is. Voor alle overige kopers van onroerend goed gaat de overdrachtsbelasting omhoog van 6% naar 8%. Dit hoogste WBR-tarief gaat dus gelden voor:

  • alle niet-natuurlijke personen (rechtspersonen); 
  • onroerend goed dat niet voor bewoning is bestemd (bedrijfspanden e.d.);
  • onroerend goed bestemd voor tijdelijke bewoning (vakantiehuisjes e.d.);
  • onroerend goed dat bewoond gaat worden door derden (verhuurobjecten).

Controle
In de praktijk mag de notaris na invoering genoegen nemen met een schriftelijke verklaring, waarin de aspirant-koper verklaart starter te zijn en voor het eerst een beroep doet op de vrijstelling (tenzij de notaris weet dat dit niet klopt). Interessant is dat ook doorstromers onder de 35 straks nog eenmalig van de vrijstelling gebruik kunnen maken, als ze aan de overige voorwaarden voldoen. Zowel voor de vrijstelling als toepassing van het 2%-tarief moeten kopers tevens een schriftelijke verklaring overleggen dat de woning uitsluitend dient als hoofdverblijf voor henzelf. De minister komt nog met nadere regels over de inhoud en wijze van aanleveren van deze verklaring. De Belastingdienst gaat controleren of de woning inderdaad door de koper(s) zelf als hoofdverblijf wordt gebruikt. In principe is een half jaar bewoning als hoofdverblijf voldoende voor de vrijstelling, c.q. het 2%-tarief, tenzij er sprake is van misbruik. 
 

Details
Gaat het gebruik als hoofdverblijf niet door als gevolg van overlijden, scheiding, baanverlies of andere onvoorziene omstandigheid, dan vindt geen naheffing plaats. Voor garages en andere ‘aanhorigheden’ in dezelfde transactie geldt hetzelfde tarief als voor het hoofdobject. Kopen meerdere personen samen een woning dan wordt pro rato en per persoon gekeken welk tarief van toepassing is. Een voorbeeldje: twee partners van respectievelijk 38 en 34 kopen samen en op fifty-fifty basis een huis voor eigen bewoning. In dat geval betaalt de oudste partner 2% overdrachtsbelasting over de helft en is de jongste partner vrijgesteld. Samen is dit stel dus 1% van de koopsom kwijt aan overdrachtsbelasting.

 

Met dank aan Van Ewijk Estate Planning. Overige bron: knb.nl

Naar boven 

 

EU verhoogt klimaatdoelen voor 2030

In haar ‘State of the Union’, op 16 september jl. uitgesproken voor het Europees Parlement, kondigde voorzitter Ursula van der Leyen aan dat de Europese Commissie nu streeft naar 55% CO2-reductie in 2030. Eerder was de doelstelling voor dat jaar 40% reductie ten opzichte van het peiljaar 1990. Het nieuwe plan is opgesteld onder leiding van Eurocommissaris Frans Timmermans, die als uitvoerend vice-voorzitter voor de Europese Green Deal verantwoordelijk is voor het Europese klimaatbeleid. Het uiteindelijke streven is klimaatneutraliteit in 2050, conform de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs. Een ‘impact assessment’ die Timmermans eerder had laten uitvoeren wees uit dat de verhoogde doelstelling economisch haalbaar en zelfs gunstig is voor de EU, die hiermee een mondiale voortrekkersrol kan vervullen. 

 

ETS-rechten terugbrengen
De nieuwe CO2-targets kunnen onder meer worden behaald door een geleidelijk terugbrengen van het aantal ETS-rechten. ETS staat voor het Emissions Trading System van de EU. Dit bestaat sinds 2005 en verplicht industrieën en energieproducenten te betalen voor het ‘recht’ om broeikasgassen uit te stoten. Ook wil de EU het ETS gaan invoeren voor méér economische sectoren, waaronder het nu nog uitgezonderde wegtransport. Daarnaast wordt gedacht aan uitbreiding van het emissiehandelssysteem naar vluchten buiten de EU. Op dit moment vallen alleen vluchten binnen de EU plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen onder ETS. Voor nog zwaar van fossiele brandstoffen afhankelijke Oost-Europese landen reserveert de EU fondsen om de transitie te vergemakkelijken. Het is niet duidelijk of dit voldoende is om iedereen over de streep te trekken. Als enige EU-lid heeft Polen de doelstelling ‘klimaatneutraal in 2050’ nog niet ondertekend.

 

Bronnen: fd.nl, solarmagazine.nl
Naar boven  

 

Voor papieren schenking moeten papieren in orde zijn

Hoe belangrijk het is om te voldoen aan het juiste ‘vormvoorschrift’ laat een uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland begin deze maand zien. Het ging om ouders die flinke geldbedragen hadden overgemaakt naar hun volwassen kinderen, onder vermelding van ‘schenking’. Enkele dagen later boekten de kinderen dezelfde bedragen weer terug naar de rekening van hun ouders, onder vermelding van ‘geldlening’. Voor deze lening hadden ouders en kinderen een onderhandse akte opgesteld. Daarin werd onder meer bepaald dat de lening voor onbepaalde tijd zou duren, niet door de kinderen kon worden opgeëist en uiterlijk bij het overlijden van de langstlevende ouder zou worden afgelost. Na het overlijden van de eerste ouder stelde de langstlevende partner dat in ieder geval de helft van de totale schuld niet meegeteld moest worden bij de vaststelling van de erfbelasting. Volgens de Belastingdienst was dat niet zo, omdat de geldleningsovereenkomst niet in een notariële akte was vastgelegd. Door het overlijden is de schuld dus vervallen.  


Vormvoorschrift
De familie laat de zaak voorkomen. De Rechtbank overweegt dat er weinig tijd zit tussen de overboekingen heen en terug, dat er een getekende overeenkomst van geldlening is opgesteld en dat de leningen zijn aangegaan voor onbepaalde tijd en niet opeisbaar zijn door de kinderen. Daaruit maakt de rechter op dat er geen intentie bestond om vermogen naar de kinderen over te hevelen vóór het overlijden van de langstlevende ouder. Het ‘samenspel van rechtshandelingen’ moet daarom worden uitgelegd als een ‘schenking ter zake des doods’, zoals dat zo mooi heet in juridische taal. Zo’n constructie is echter volgens de wet alleen geldig als deze is vastgelegd in een notariële akte. Simpel gezegd: zonder bezoek aan de notaris is er geen sprake van een geldige ‘papieren schenking’. De Rechtbank stelt daarom de Belastingdienst in het gelijk. De Inspecteur heeft terecht geweigerd de schuld (of de helft daarvan) ten laste van de nalatenschap van de eerst overleden ouder te brengen. Dat in de onderhandse leenovereenkomst sprake is van de voorgeschreven 6% rentevergoeding en dat deze ook conform schema is betaald, verandert niets aan de zaak. Er is simpelweg niet voldaan aan het wettelijke vormvoorschrift, dus kan de schuld niet worden gebruikt om de erfbelasting te verlagen. 

 

Met dank aan Van Ewijk Estate Planning.

Naar boven  

 

CO2-heffing en subsidie voor Nederlandse inhaalslag

Nóg een opvallend onderdeel van het Belastingplan 2021 is het voorstel voor de Wet CO2-heffing voor de industrie. Deze moet ons land helpen de CO2-reductiedoelstelling voor 2030 te halen, zonder de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven te schaden. Dat hardere maatregelen nodig zijn bleek nog eens afgelopen januari, toen bekend werd dat nog maar 18% van de energie opgewekt in de EU hernieuwbaar is. Eind van dit jaar moet dat 20% zijn en in 2030 38 à 40%, in plaats van de eerder afgesproken 32%. Voor Nederland waren de cijfers overigens nog veel ongunstiger. Met 7,4% lag het percentage duurzame energie begin dit jaar in Nederland ver onder het Europese gemiddelde en is ons land zelfs hekkensluiter. De CO2-heffing gaat gelden voor installaties die vallen onder ETS, het emissiehandelssysteem van de EU, met uitzondering van onder meer de glastuinbouw, stadsverwarming en elektriciteitsopwekking. De voorgestelde regeling behelst een CO2-heffing met afnemende vrijgestelde voet. Nu nog wordt een deel van de uitstoot vrijgesteld in de vorm van dispensatierechten. Het is de bedoeling deze vrijstelling lineair af te bouwen, tot in 2030 alleen nog het deel is vrijgesteld dat overeenkomt met de reductiedoelstelling. 

 

Geld voor CO2-reducerende innovaties
Naar verwachting krijgen industriële bedrijven die inefficiënt produceren, en/of onvoldoende investeren in CO2-reductie, uiterlijk al in 2024 te maken met heffingen. De pil wordt enigszins verzacht door financiële steunmaatregelen. Zo treedt eind van dit jaar de uitgebreide Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie in werking, waardoor méér CO2-reducerende nieuwe technieken in aanmerking komen voor subsidie. Daarnaast stelt de regering het komende jaar 60 miljoen euro beschikbaar voor duurzame innovaties. Zo kan er onder meer worden geïnvesteerd in pilotprojecten voor het testen en versneld inzetten van nieuwe CO2-reducerende technologie, methodes voor het opslaan, hergebruiken of transporteren van CO2 en de ontwikkeling van duurzaam geproduceerde waterstof.

 

Bronnen: duurzaam-ondernemen.nl, taxlive.nl

Naar boven  

Oxfam: CO2-uitstoot rijkste 1% meer dan twee keer die van armste 50%

Tussen 1990 en 2015 was de rijkste 1% van de wereldbevolking (ongeveer 63 miljoen mensen met een jaarinkomen van boven de $ 100.000) verantwoordelijk voor méér dan twee keer de CO2-uitstoot veroorzaakt door de armste helft (3,1 miljard mensen). En de rijkste 10% (zo’n 630 miljoen mensen met een jaarinkomen boven de $ 35.000) was in deze periode verantwoordelijk voor 52% van de totale CO2-emissies. Dit zijn de schokkende conclusies van een recent onderzoek door Oxfam International, uitgevoerd in samenwerking met het Stockholm Environment Institute. In die kwart eeuw nam de CO2-uitstoot mondiaal toe met rond de 60%, maar bedroeg de toename op het conto van de rijkste 1% drie keer de toename van de armste 50%. Het deze maand verschenen rapport Confronting Carbon Inequality waarschuwt dat het ‘koolstofbudget’ van de aarde uitgeput raakt door de ongebreidelde overconsumptie en verslaving aan fossiele brandstoffen van een kleine, maar rijke minderheid. Volgens Oxfam gaat deze ontwikkeling ten koste van een beter leven voor miljarden mensen. 

 

Eindig koolstofbudget
In de woorden van Oxfam beleidsstrateeg Tim Gore: “Het mondiale koolstofbudget is verkwist om de consumptie van de toch al rijken te vergroten, in plaats van ten goede te laten komen aan de gehele mensheid. Om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis te vermijden, mogen we nog maar een heel beperkte hoeveelheid CO2 uitstoten. Dat kleine beetje speelruimte moeten we zo goed mogelijk benutten.” Als er geen verandering komt in deze trend, zal de CO2-uitstoot van de rijkste 10% van de wereldbevolking leiden tot een temperatuurstijging van 1,5C°, zelfs als de overige 90% de uitstoot terugbrengt tot nul. Oxfam noemt dit ‘unfair’ en stelt dat de nog toelaatbare CO2-uitstoot gedurende de energietransitie beter gebruikt kan worden om de allerarmsten meer toegang te geven tot elementaire basisvoorzieningen. Oxfam International vertegenwoordigt 17 nationale organisaties voor ontwikkelingssamenwerking uit onder meer het VK (waar Oxfam in 1942 werd opgericht), Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk, India, Italië en Japan. In Nederland is Oxfam Novib aangesloten bij Oxfam International.

 

Bronnen: oxfamnovib.nl, theguardian.com
Naar boven 

IVM Caring Capital verhuisd naar Amsterdam

Begin van deze maand is IVM Caring Capital verhuisd van Muiden naar het voormalige Nissan kantoorgebouw in Amsterdam (Riekerpolder), gunstig gelegen langs de A4 en vlakbij de A10 en de Zuidas. Voor de verhuizing waren meerdere redenen. Er was behoefte aan meer ruimte en vergadermogelijkheden. Het nieuwe gebouw biedt veel betere faciliteiten om ‘coronaveilig’ (dus met inachtneming van voldoende onderlinge afstand) te overleggen met cliënten en andere bezoekers. En de bereikbaarheid, zowel per auto en fiets als openbaar vervoer, is optimaal. Het nieuwe adres is:

 

IVM Caring Capital
Johan Huizingalaan 400 (B.3)
1066 JS Amsterdam
Tel. 023 531 0185 (ongewijzigd)


Naar boven 

Heeft u tips, vragen of opmerkingen laat het ons weten.
Telefoon +31 23 531 01 85 Bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

 

Afmelden voor de nieuwsbrief